Cum să motivezi micii schiori prin competiție

Cum să motivezi micii schiori prin competiție

de Paul Curte – instructor de schi alpin

Întrecerile de schi alpin a căpătat în ultimii ani o tot mai mare popularitate. Prin urmare, nu e de mirare că de la vârste fragede copiii îşi caută şi în acest sport modele. Etalonul micilor schiori poate fi oricine, începând cu apropiaţii pe care îi văd schiind (părinţi, prieteni), apoi continuând cu primii profesori, antrenori sau monitori de schi şi, de ce nu, cu mari nume din schiul mondial precum Lindsey Vonn, Tina Maze, Ted Ligety sau Bode Miller.

Vorbind de copii schiori, trebuie spus că aceştia au un grad dezvoltat de combativitate. Nu odată mi s-a întâmplat să văd cum la finalul lecţiilor de pregătire pe care le-am avut, mulţi copii, deşi aproape epuizaţi, continuau să încerce doar pentru că şi ceilalţi mai puteau şi continuau să se antreneze pentru că la final aşteptau cu ardoare acel “excelent” grăit de cel care conduce lecţia, spus în faţa tuturor.

Acesta este momentul când micii schiori ajung la gradul la care, la nivel de amator, controlează schiul, mediul de alunecare, când au descoperit mai toate trăirile şi bucuriile pe care schiul le poate oferi până la acest nivel. Dar parcă totuşi mai lipseşte ceva. Acel ceva este competiţia: definirea clară a nivelului micului schior în raport cu grupul de schiori prieteni sau cunoştinţe.

Concursurile de schi alpin dau posibilitatea ca acel “excelent” zis de către antrenor sau profesor, în faţa unui grup restrâns de cunoscuţi, colegi, prieteni, să se transforme într-o experienţă de o altă dimensiune. Grupul la care se raportează este mai larg şi juriul nu mai este format dintr-o persoană cu care este obişnuit. Adversarii sunt mai mult sau mai puţin cunoscuţi şi singurele lucruri în comun sunt cele din regulamentul de cursă. Toate aceste aspecte formează cadrul pe care, schiorii în general şi copiii schiori în special, l-au aşteptat din momentul în care s-au simţit în largul lor pe schiuri.

La ora actuală, în România se organizează, de către comisiile judeţene de arbitri, antrenorii cluburilor de schi alpin şi centrele de schi baisoara 050consacrate din Braşov, Sibiu, Maramureş, Harghita, Covasna, Cluj, Suceava, Alba, concursuri de schi alpin OPEN (poate participa orice schior, de orice nivel de cunoştinţe), pentru copii şi juniori. Factorii limitativi ai acestor manifestări sunt categoria de vârstă şi faptul că în majoritatea regulamentelor de concurs OPEN de schi alpin este specificat că se pot înscrie doar schiori nelegitimați.

Profesionalismul de care dau dovadă organizatorii ridică cota concursului care poate ajunge până la standardele unor concursuri de profesionişti.
Un exemplu de bune practici în acest sens îl reprezintă CUPA GC-SOFT din Muntele Băişorii, la 60 km de oraşul Cluj-Napoca. Competiţia este organizată anual cu suflet şi perseverenţă, de către oameni de bine, foşti schiori împreună cu profesorii de schi alpin din centrul Cluj, cu scopul de a promova practicarea schiului alpin printre copiii din zona Transilvaniei.

Încă din 2007-2009, împreună cu alţi profesori de schi din zona Cluj, ne-am implicat în organizarea mai multor concursuri OPEN zonale printre care se numără Cupa Mărişel, (120 participanţi ), Cupa NBC Professional (83 participanţi), Cupa SPANDO (127 participanţi), toate acestea fiind posibile cu suportul oamenilor sufletişti care s-au implicat şi a serviciului Salvamont din zonă.

În iarna anului 2009 ceva s-a schimbat în urma întâlnirii cu un bun prieten, Gelu Vac, care, asistând la o ceremonie de premiere la una dintre cupele mai sus menţionate, şi văzând bucuria copiilor în momentul premierii şi-a manifestat dorinţa de a organiza o competiţie de acelaşi fel: pentru noi toţi, părinţi şi profesori, pentru schi şi mai ales pentru copii. Astfel a luat naştere Cupa GC Soft, din dorinţa de a aduce bucurie pe faţa schiorilor mici şi mari din zona Transilvaniei.

Lasă un comentariu

Snowfest
Scoala Romana de Ski
dannyungurracing
sacalatorim.ro.
© 2019 SKIPASS Magazine