Cum să alegi un instructor de snowboard

Cum să alegi un instructor de snowboard

Snowboardingul poate fi învățat in the hard way, aducă de capul tău sau in the easy way, alături de un instructor de snowboard. Apelând la un instructor bun, vei trece mult mai repede peste etapa de început, care poate fi frustrantă sau chiar dureroasă și vei avea garanția că înțelegi și îți însușești mișcările corecte. Același lucru este valabil și în cazul celor care vor să învete să schieze.

Cuvântul-cheie este „bun”.

Ai nevoie de un bun instructor de snowboard…și asta pentru că, în Romania sportul este prea nou pentru ca un număr suficient de mare de instructori să fi avut timp să aprofundeze materia. Asta este varianta politically correct, cel puțin. Oricum, treaba e simplă: dacă vrei să înveți snowboarding de calitate, se poate, dar cu puțina atenție.

Iată câteva sfaturi preluate din ediția print a revistei SkiPass Magazine din sezonul 2013-2014, despre ceea ce trebuie să știi tu, ca persoană aflată în căutarea unui bun instructor de snowboarding:

lecție de snowboard
Instructaj de snowboarding

Prima verigă ești tu
Înainte de a căuta un instructor de snowboard sau schi, fă-ți un checklist rapid. Te simți în formă? Primul curs va fi foarte solicitant. Ai hainele potrivite? Este foarte posibil să stai foarte mult în contact cu zăpada, deci e important să nu te uzi prea repede. Nu uita de mănuși. Asigură-te că boots-ii nu te strâng sau nu îți sunt largi. Pentru că, la primul curs, vei urca pe jos. Este puternic recomandat să cumperi sau măcar să împrumuți, o cască. Eventual și genunchiere. Nu se știe niciodată.

Locul de joacă
Ai ajuns la concluzia că tu ești OK și ai tot ce îți trebuie. Aruncă acum o privire și pe pârtie. Este aglomerat? Ceilalți începători sau cursanți au loc să învețe? Dacă ei nu se descurcă, probabil nu te vei descurca nici tu. Așteaptă un moment mai bun sau caută o altă zonă, mai liberă. N-ar fi rău să te asiguri că nu vine ploaia sau viscolul. Dacă tu ești OK și zona de începători se prezintă în condiții bune, poți începe să te uiți după un instructor de snowboard. E momentul pentru puțină cercetare de piață.

instructor de snowboard
Lecție de snowboard

Atitudinea contează
Haina nu îl face pe om, dar îl reprezintă. Cu atât mai mult îl reprezintă cuvântul și felul în care îl rostește. Un instructor de snowboard trebuie să te înțeleagă și să se facă înțeles.
Prin urmare, alege un instructor care pare răbdător, care nu ridică glasul, dar ridică elevul de pe jos, care pare că încearcă să își învelească elevul și să îl sprijine atât la propriu, cât și la figurat. Recomandarea noastră: evită instructorii cu aere de “băiețași”, dar și pe cei cu aere de “polițiști”. Cel mai bine te vei simți alături de o persoană care știe să vorbească respectuos și calm.

Personajul principal
Să fie clar, personajul principal ești TU. Prin urmare, un instructor care știe ce face va încerca să te cunoască puțin. Te va întreba dacă ai mai făcut sporturi și dacă da, ce anume. Te va întreba dacă ai avut accidentări. Și îți va verifica echipamentul. Dacă există o problemă (de multe ori echipamentele de la închirieri sunt montate foarte în grabă), atunci instructorul ar trebui să nu permită începerea lecției până când problema nu e remediată. Fie are o șurubelniță (cazul ideal), fie va veni cu tine la centrul de închirieri. Dacă te trimite doar pe tine să îți reglezi echipamentul, alege alt instructor de snowboard. ­Ăsta-i prea leneș deja.
Recomandarea noastră: un instructor care te tratează ca la fast food e la fel de sănătos pentru tine ca mâncarea fast food. Alege un instructor care are gijă ca totul să meargă bine și care este alături de tine încă de la început.

Lecție de snowboarding
Snowboarder

Puterea exemplului
Întrucât suntem condiționați de mici copii să imităm ceea ce vedem, iar asta face parte din arsenalul nostru genetic pentru învățare, este foarte important ca instructorul să îți poată exemplifica ceea ce îți cere să faci. Caută un instructor care chiar se dă cu snowboardul alături de elevii săi, și care se dă cu același picior la vale pe care îl folosești și tu.
Recomandarea noastră: sub nicio formă nu apela la instructori echipați pentru schi (sau chiar fără schiuri sau snowboard), dar care vor să te învețe să te dai cu placa. În mod ideal, caută un instructor de snowboard care se poate da cu ambele picioare în față (îl poți întreba înainte de începerea cursului), pentru că e foarte probabil ca la început nici tu să nu știi cu ce picior te dai în față.

Planul
Ca să ajungi unde îți dorești ai nevoie de un plan. Și lecția de snowboard are un plan, ca orice alt curs. Acest plan ar trebui făcut clar elevului atât la începutul cursului, cât și în timpul desfășurării acestuia. Instructorul ar trebui să îți spună ce se așteaptă de la tine și mai ales de ce – care este scopul exercițiului și ce urmează apoi. Dacă nu o face, întreabă-l!
Recomandarea noastră: cere instructorului să îți prezinte planul general al lecției și al exercițiilor.

Ca să recapitulăm, iată ce ar trebui să facă un bun instructor de snowboard:

  • încearcă să te cunoască în scopul desfășurării cursului
  • alege cele mai bune condiții de desfășurare a cursului din punct de vedere al echipamentului și al zonei
  • te ascultă, te înțelege și se face înțeles într-un mod respectuos și calm
  • îți arată exact ce dorește de la tine, în felul în care se așteaptă să o faci și tu
  • pune accentul pe siguranța ta și a celor din jur
  • te încurajează să progresezi și te împiedică să te accidentezi

Dacă după toate acestea, progresul se lasă așteptat, mai dă-i o șansă – omul acela chiar s-a străduit.

 

Cristi Dogaru

 

Lasă un comentariu

Snowfest
Scoala Romana de Ski
dannyungurracing
sacalatorim.ro.
© 2019 SKIPASS Magazine