Al șaptelea vârf de peste 8.000 de metri cucerit de Alex Găvan

Al șaptelea vârf de peste 8.000 de metri cucerit de Alex Găvan

O nouă performanță pentru România. Alex Găvan a reușit să atingă, fără a folosi oxigenul suplimentar sau porteri de altitudine, vârful Gasherbrum 2 de 8.035 de metri din munții Karakorum, Pakistan. Ascensiunea finală a avut loc în 18 iulie. Alpinistul a ajuns astfel la jumătatea proiectului său de a deveni primul român care cucerește toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume, fără oxigen suplimentar.

sursa: alexgavan.ro

Ascensiune de 17 ore spre vârf

Expediția a început în data de 14 iunie și ar fi trebuit să dureze aproape două luni. În timpul ultimei perioade de aclimatizare, la 7.000 de metri altitudine, Alex Găvan și echipa sa au văzut potențialul momentului și au pornit în ascensiunea finală către vârf care a durat 17 ore.

Alex Găvan a avut ca parteneri de coardă în această expediție pe finlandezul Lotta Hintsa și pe Don Bowie, alpinist cu peste 19 expediții himalayene la activ și care a cucerit vârfurie K2 (8.611 metri) și Annapurna (8081 metri) fără oxigen suplimentar. Ei au fost însă nevoiți să renunțe la ascensiunea spre vârf, pe care o vor relua în zilele următoare.

sursa: alexgavan.ro

Pe 10 iulie, atunci când am plecat împreună cu Don și Lotta să stabilim tabăra trei, planul era să dormim două nopți la altitudinea de 7.000 de metri și astfel să ne finalizăm procesul de aclimatizare. Urma să coborâm apoi în tabăra de bază pentru a ne odihni și a fi apoi în formă optimă pentru ascensiunea vârfului. Aveam la noi echipament și provizii pentru numai șase zile de stat sus pe munte. În final, cele șase zile s-au transformat în nu mai puțin de unsprezece, iar ascensiunea de aclimatizare s-a transformat în chiar ascensiunea finală a vârfului. Este cea mai lungă perioadă compactă de timp pe care am petrecut-o vreodată deasupra taberei de bază în vreo expediție. A fost un efort extrem de dur și de intens, cu cinci nopți consecutive petrecute la peste 7.000 de metri altitudine – Alex Găvan.

Alex Găvan: Am ajuns să privesc Gasherbrum 2 ca pe un mare maestru spiritual

Alpinistul român s-a aflat la a patra încercare de cucerire a vârfului Gasherbrum 2, după expedițiile din 2007, 2008 și 2016. În total, Alex Găvan a petrecut peste șapte luni pe pantele abrupte ale acestui gigant himalayan.

Întotdeauna am privit munții cu reverență, i-am privit apoi ca având propria lor personalitate, propriul lor caracter. La fel de unici ca și noi, oamenii. Nu există doi munți la fel, nu există două vârfuri la fel. De unde, pentru o ascensiune reușită, de fiecare dată, abordarea trebuie să fie una extrem de personală și personalizată. Simt Gasherbrum 2 ca pe o formă de manifestare nonbilogică a vieții, a materiei. Am ajuns să privesc Gasherbrum 2 ca pe un mare maestru spiritual – Alex Găvan.

Până acum, la nivel mondial, 17 alpiniști au reușit să cucerească toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri fără a folosi oxigen suplimentar.

Bianca Șomlea

Lasă un comentariu

Snowfest
Scoala Romana de Ski
dannyungurracing
sacalatorim.ro.
© 2019 SKIPASS Magazine