Accidente pe pârtie: Protocoale şi asigurări necesare

Accidente pe pârtie: Protocoale şi asigurări necesare

de Alina Nechita

Când mergeţi la schi pe pârtii din afara ţării, de exemplu, trebuie să fiţi siguri că aveţi la voi, în primul rând, asigurare medicală care să includă accidente în cazul schiului sau sporturilor extreme care pot avea tarife suplimentare. Astfel de urgenţe sunt acoperite de mai multe tipuri de asigurări private care se pot obţine contra cost, dar şi de cadrul european de sănătate care se eliberează gratuit pe baza unei cereri depuse la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

De asemenea, mai trebuie să ştiţi că toate aceste asigurări de care aminteam anterior acoperă costurile tratamentului la o unitate medicală, spital sau cabinet medical, din localitatea pe raza căreia vă aflaţi în concediu. Intervenţia direct pe pârtie sau în afara ei (depinde de locul în care s-au produs aceste accidente), cu echipamentele speciale, transportul cu ambulanţa, sau, în cazuri mai grave, cu elicopterul, au alt regim. Aceste costuri vor trebui suportate de pacient dacă este asigurat cu cardul european sau pot fi decontate în cazul asigurărilor private care includ sporturile extreme.

În cazul unor accidente pe o pârtie din Austria, de exemplu, echipa de intervenţie ajunge într-un interval de 15-25 de minute, indiferent de locul în care vă aflaţi. Puteţi anunţa accidentul fie cu ajutorul telefonului mobil formând numărul de urgenţă pe care l-aţi luat împreună cu skipass-ul, fie prin intermediul altor persoane de pe pârtie. Aşa cum era de aşteptat, la intervenţia de salvare pe pârtie, transportul cu elicopterul este cel mai scump, se taxează la minut şi poate ajunge până la 5.000 de euro.

Accidente

Urmeaza, în ordinea descrescătoare a tarifului, intervenţia salvamontiştilor şi a medicilor de pe pârtie în zone din afara domeniului schiabil, în păduri sau râpe. Acestea se încadrează între 200 şi 250 de euro, în funcţie de dificultate, iar intervenţia echipelor de salvare direct pe pârtie, în cazuri de urgenţă vă poate costa între 150 şi 200 de euro. Costurile suplimentare, cu excepţia intervenţiei elicopterului, pot fi evitate dacă achitaţi, în medie, 12 euro zilnic, pentru asigurarea suplimentară valabilă pe pârtie şi pe care o puteţi cumpăra, de obicei, din acelaşi loc cu skipass-ul.

Cele mai multe accidente pe pârtie au loc din cauza vitezei, a neatenţiei şi a lipsei echipamentului de protecţie. Umerii şi genunchii sunt părţile corpului cele mai afectate de căzături, iar o statistică a salvamontiştilor din Otztal, de exemplu, arată că cei mai mulţi accidentaţi sunt de sex masculin.
Accidentele pe pârtiile din Austria sunt puţine, aproximativ unu la mie, având în vedere numărul mare de schiori în majoritatea zonelor din această ţară.

Dacă aveţi cardul european de asigurare sau o dovadă înlocuitoare a acestuia, puteţi recupera sumele, în proporţie de 80-90%, după ce, la întoarcere, aţi prezentat la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate dovada plăţii tratamentului sau a intervenţiei de care aţi beneficiat într-o ţară membră a UE. Dacă, însă, dispuneţi de asigurarea privată, protocoalele diferă de la o societate la alta.

Lasă un comentariu

Snowfest
Scoala Romana de Ski
dannyungurracing
sacalatorim.ro.
© 2019 SKIPASS Magazine