Serbările Zăpezii, ediția a XV-a

Serbările Zăpezii, ediția a XV-a

Adrian Nechita

Weekend-ul acesta, 18-21 februarie, va avea loc Festivalul Național Serbările Zăpezii.
Acțiunea, ajunsă la cea de-a XV-a ediție, reunește copii și tineri din Palatele si Cluburile Copiilor din întreaga țară, pasionați de sporturile de iarnă și dornici de competiție. Dublate și de programe artistice, întrecerile sportive își propun să revitalizeze manifestările dedicate tinerilor, încurajând practicarea sportului ca modalitate de petrecere a timpului liber.

Manifestările se adresează copiilor şi tinerilor din Palatele şi Cluburile Copiilor din întreaga ţară, iubitori ai sportului şi, în special, celor care practică schiul

Obiectivele acestui eveniment sunt promovarea sporturilor de iarnă, antrenarea unui număr cât mai mare de tineri în activităţi sportive şi de petrecere a timpului liber, realizarea unui schimb de experienţă între cadrele didactice şi elevii Palatelor şi Cluburilor din ţară.

PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR

Ziua I (18.02.2016)
16.00 – sosirea participanţilor la Cluj – Napoca
16.30 – deplasare la Băişoara
18.30 – cazare şi cină
20.00 – jocuri de cabană

Ziua a II-a (19.02.2016)
8.30 – mic dejun
10.00 – familiarizarea cu condiţiile de concurs/antrenament oficial
13.00 – prânz
15.00 – pregatire carnaval
17.00 – repetiţie momente artistice
19.00 – cină
19.30 – Recita muzica dance MIKE ZETTER
20.00 – Discoteca în aer liber

Ziua a III-a (20.02.2016)
8.30 – mic dejun
10.00 – CONCURS (slalom paralel băieţi şi fete; „ştafeta buclucaşă”; „duo-schi team”; „trenuleţul zăpezii”; „greu la deal”; „paint-ball pe schiuri”) !probele pot fi modificate functie de starea pârtiei!
*în pauza dintre probele oficiale de concurs vor avea loc demonstraţii ale vânătorilor de munte şi Salavamontului
15.00 – Ansamblul Folcloric „BĂIŞOREANA” al Consiliului Local Băişoara
16.00 – Ansamblul Folcloric „ARDEALUL” din Luduş
17.00 – FESTIVITATEA DE PREMIERE
17.45 – Program artistic: PALATUL COPIILOR CLUJ – dans modern, solişti vocali
19.00 –Recital EXTRAORDINAR ( rock) TRUPA ATMOSFERA
19.45 – FOC DE ARTIFICII
20.00 – Recital TRUPA NEXXT BAND
20.30 – DISCOTECĂ LA FOCUL DE TABĂRĂ

Ziua a IV-a (21.02.2016)
8.30 – mic dejun
9.00 – deplasarea la Cluj – Napoca
11.00 – plecarea participanţilor

PROGRAMUL ZILEI DE 20 FEBRUARIE 2016

10.00 – CONCURS (slalom paralel băieţi şi fete; „ştafeta buclucaşă”; „duo-schi team”; „trenuleţul zăpezii”; „greu la deal”; „paint-ball pe schiuri”) !probele pot fi modificate functie de starea pârtiei!
*în pauza dintre probele oficiale de concurs vor avea loc demonstraţii ale vânătorilor de munte şi Salavamontului

15.00 – Ansamblul Folcloric „BĂIŞOREANA” al Consiliului Local Băişoara
16.00 – Ansamblul Folcloric „ARDEALUL” din Luduş
17.00 – FESTIVITATEA DE PREMIERE
17.45 – Program artistic: PALATUL COPIILOR CLUJ – dans modern, solişti vocali
19.00 –Recital EXTRAORDINAR ( rock) TRUPA ATMOSFERA
19.45 – FOC DE ARTIFICII
20.00 – Recital TRUPA NEXXT BAND
20.30 – DISCOTECĂ LA FOCUL DE TABĂRĂ

REGULAMENT DE PARTICIPARE 2016

• „Serbările Zăpezii 2016” se vor organiza sub forma unor concursuri distractive, între echipaje ale Palatelor şi Cluburilor Copiilor din ţară.

• Echipajele reprezentând judeţele participante vor fi alcătuite din 4 concurenţi, după cum urmează:
– 2 fete şi 2 băieţi între 10 şi 14 ani ( respectiv să nu aiba împliniţi 15 ani la data începerii concursului);
– 1 profesor însoţitor

Nu se admit mai multe persoane!

• Concursul nu presupune o activitate de performanţă, ci una distractivă. NU vor participa elevii legitimaţi la Cluburile Sportive de schi.

• Profesorul însoţitor al fiecărui echipaj va prezenta înainte de concurs un tabel nominal cu sportivii participanţi, în 3 exemplare, având anexat şi avizul medical “apt pentru efort fizic” pentru fiecare concurent în parte, precum şi copii xerox după certificatele de naştere ale acestora.

• Profesorul însoţitor va verifica echipamentul pentru schi alpin al tuturor elevilor şi să asigure pentru fiecare concurent echipamentul adecvat pentru schi – alpin (schiuri, clăpari, casca, beţe, mănuşi, ochelari, căciulă de schi etc.) precum şi pentru proba de sanie (casca, ochelari etc.) (1 fată + 1 băiat) din echipaj

• Concursul va cuprinde 7 probe, care se vor premia individual, iar în urma punctajelor obţinute la aceste probe se va stabili clasamentul general pe echipe.

• Sedinţa tehnică va avea loc joi, 18.02.2016, ora 20.00. Profesorul însoţitor va prezenta la şedinţa tehnică:
 tabelul nominal cu ehipajul (nume, prenume si CNP) in 2 exemplare, semnat şi parafat de către unitatea participantă;
 avizele medicale pentru fiecare elev;
 certificatele de naştere (copie xerox)

• Transportul pe distanţa Cluj – Băişoara – Cluj, cazarea, masa şi premiile vor fi asigurate de către organizatori, iar cheltuielile de deplasare dus – întors între judeţele participante şi Cluj – Napoca / Băişoara vor fi suportate de către participanţi.

PROBELE DE CONCURS 2016

Proba I:
Slalom paralel:
a. băieţi
b. fete
Concursul de slalom paralel se desfăşoară cu participarea a câte 2 sportivi din fiecare judeţ ( 1 băiat şi 1 fată). Fiecare coborâre din concurs are caracter eliminatoriu, câştigătorul calificându-se în etapa următoare. Clasamentul se face separat pentru fete şi pentru băieţi.

Proba II:
Ştafeta “buclucaşă”
La această probă participă întreg echipajul. Primul concurent pleacă din start cu “ştafeta” care constă într-un coş de plastic cu o portocala, efectuează alunecare pe schiuri până la concurentul al 2-lea, care aşteaptă într-un spaţiu de schimb, cu 1 portocala în posesia sa. Al 2-lea concurent preia coşul de la primul concurent şi introduce portocala sa în coş. După preluarea ştafetei, concurentul ”2” se deplasează pe schiuri până la concurentul “3” (care aşteaptă în al doilea spaţiu de schimb cu 1 portocala in posesie) care preia ştafeta ( coşul cu portocalele concurentului “2”), introduce şi portocala sa în coş şi alunecă să predea ştafeta concurentului “4”. Concurentul “4” preia ultimul ştafeta, introduce portocala sa în coş şi alunecă spre sosire. “Dezmembrarea ştafetei“, respectiv căderea unei sau mai multor (din cele 4 – în final) portocale din coş, duce la descalificarea echipei.

Proba III:
“Duo sky team”
Din nou o probă de echipă. Cei 4 concurenţi pleacă de la linia de start a probei, cu schiurile si beţele ţinute în mâini până în careul special amenajat (A), spaţiu în care îşi montează schiurile. Astfel echipaţi pornesc pe traseul special amenajat, cu fanioane, (traseu aproximativ circular, în pantă), coborând şi urcand pentru a reveni în spaţiul iniţial (A). Aici se grupează câte 2 (un băiat şi o fată), prind amandoi cele 2 beţele de schiuri ale „duo”-ului, la ambele capete, şi ţinând aceste beţe coboară spre sosire. Linia de sosire trebuie trecută în „duo”, ambii concurenţi ţinând de cele 2 capete ale beţelor de schi. Proba este contratimp, cronometru se opreşte dupa ce ultimii doi concurenţi trec linia de sosire. Dacă concurenţii (ambele perechi) nu trec linia de sosire prinşi de cele 2 beţe de schi, întreg echipajul este depunctat.

Proba IV:
Proba surpriză: “Greu la deal…”
Este o probă distractivă la care participă câte 2 concurenti (un baiat si o fata) din fiecare echipaj. Aceştia vor lua startul simultan din punctul A şi vor coborâ doar(!) pe sanie, dirijat printre jaloane, pâna la cele două fanioane marcate corespunzător, albastru şi roşu (deplasarea altfel decât pe sanie duce la descalificarea ecipajului). Ajunşi aici, ambii concurenţi vor înconjura, fără sanie, de cate 2 ori fanioanele, fata pe cel roşu iar baiatul pe cel albastru. Dupa terminarea rotaţiilor fiecare concurent îşi va lua sania în braţe şi va porni „la deal”, spre punctul de start. Proba este în întregime contra cronometru şi se încheie în momentul în care sunt predate ambele sănii la punctul de start (A).

Proba V:
“Trenuleţul zăpezii”
Proba vizează spiritual de echipă al concurenţilor. La această probă participă tot echipajul, după cum urmează. “Locomotiva” si un “vagon” ( 2 copii dispuşi în şir indian) pleacă de la START şi, prin deplasare pe schiuri, se îndreaptă spre halta A unde se opresc (spaţiu special delimitat ) pentru a prelua vagonul cu numarul “2”. Locomotiva cu cele 2 vagoane ataşate, pleacă apoi din halta A spre halta B (spaţiu special delimitat ), unde se opresc, şi preiau şi ultimul vagon. Trenuleţul, cu toate vagoanele ataşate ( 1 locomotiva si 3 vagoane) pornesc din halta B în şir indian spre SOSIRE, prin alunecare pe schiuri, şi unde, cronometrul va înregistra trecerea ultimului “vagon”. Nerespectarea “regulilor CFR” (respectiv deplasarea şi sosirea fără numărul de vagoane cerut) atrage după sine 1-2-3-4 puncte de penalizare.

Proba VI:
Paint-ball pe schiuri
Proba are un caracter aplicativ combinând coborarea pe schiuri cu o probă de tir la o ţintă fixă cu arma de paint-ball. (cartuşe cu vopsea colorată –inofensive). Toţi concurenţii, pe schiuri, în echipament complet; pleaca simultan de la START. După ce vor realiza în acelaşi timp o coborâre dirijată, ocolind 2-3 jaloane, concurenţii ajung într-un spaţiu de oprire şi intrare în sectorul de tragere. Toţi concurenţii ( 2 fete si 2 baieţi ) vor trage câte o bilă la ţinta proprie ( vor fi 4 ţinte ).
Este obligatorie lovirea ţintei de către fiecare concurrent, aceasta beneficiind de punctajul acordat. Se depuncteaza ţintele neatinse.
După efectuarea tragerii, concurenţii lasă armele pe standuri şi coboară pe schiuri spre SOSIRE. Se cronometrează sosirea ultimului concurrent, la întocmirea clasamentului pe proba ţinându-se cont de numărul de puncte acumulat şi de timpul realizat.

In funcţie de condiţiile meteo / de calitatea pârtiei / cantitatea de zăpada etc. probele pot suferi modificări! Probele efective vor fi aduse la cunoştinţa echipajelor la sedinţa tehnică (18.02.2016) iar antrenamentul oficial, cu probele ediţiei 2016, va fi efectuat de catre toate echipajele, vineri, 19.02.2016!!!

Organizatorii evenimentului sunt Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Consiliul Judeţean Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Palatul Copiilor Cluj, Primăria comunei Băişoara, World Vision România.

Parteneri media: TVR Cluj, Radio Cluj, Radio România Actualităţi, Radio Impuls, Făclia, Ziua de Cluj

Sponsori potentiali: MMSHOW, IULIUS MALL, S.C. LECOM S.A., OUTDOOR4U

Lasă un comentariu

Snowfest
Scoala Romana de Ski
dannyungurracing
sacalatorim.ro.
© 2019 SKIPASS Magazine