Schi de primăvară în Munții Făgăraș

Schi de primăvară în Munții Făgăraș

Fără îndoială, Făgărașii sunt cei mai impozanți munți de la noi. Cei mai alpini, cei mai spectaculoși și, bineînțeles, cei mai căutați de către cei cărora le place să schieze off-piste, departe de stațiuni, parcări, pârtii organizate , zgomot și înghesuială.

Schi de primăvară în Munții Făgăraș
Schi de primăvară în Munții Făgăraș

Parcurgerea unor trasee în Munții Făgăraș pe timp de iarnă presupune însă mult mai mult decât o simplă plimbare pe schiuri de tură. E nevoie de echipament suplimentar, din domeniul alpinismului, de experiență și de precauții speciale, căci parcurgerea pantelor abrupte ridică tot felul de dificultăți atât în timpul ascensiunii cât și la coborârea pe schiuri. Avalanșele, plăcile înghețate , posibilitatea rătăcirii traseului din cauza schimbării bruște a vremii sunt doar câteva dintre pericole. Punctul principal de acces în masiv e celebra locație Bâlea Lac. Așa de celebră încât mulți schiori extremi nici nu știu că ea se află în Munții Făgăraș. Această adevarată Mecca a sporturilor de iarnă extreme din România e asaltată pe timp de iarnă nu doar de către cei obișnuiți cu muntele. Aici urcă telecabina, avem hotel cu stele, hotel de gheață, evenimente de tot felul și nu în ultimul rând multe știri la televizor despre marea aventură a vizitării acestei stațiuni de altitudine , care ,mai mult sau mai puțin, e și singura de acest fel din România.

Schi de primăvară în Munții Făgăraș
Schi de primăvară în Munții Făgăraș

De la Bâlea poți face ture de o zi pentru a escalada vârfurile și pentru a schia în căldările glaciare din jur. Se poate pleca mai departe pentru o tură pe schiuri de mai multe zile , cu dormit în cort sau în cele câteva refugii alpine de pe creasta Făgărașului. Asemenea excursii trebuie foarte atent gândite și planificate. Și mai ales asumate. În primul rând e bine să pleci cu cineva care știe locurile. Instituția ghidului montan a început să funcționeze cu succes și în România. Astfel vei fi îndrumat și în ceea ce privește echipamentul și vei putea fi încadrat la o tură pe masura experienței. Cele mai sigure excursii se pot face primăvara târziu când jos la poalele munților pădurea a înfrunzit dar când sus la altitudine găsești suficientă zăpadă ca să poți parcurge distanțe lungi pe creastă și să poți schia în voie, cu pericol de avlanșă aproape zero. Spun aproape – pentru că niciodată nu e zero ! Sigur că nu mai e vorba despre acel schi în puf până la brâu, când ai senzația că nu atingi deloc solul și că efectiv plutești. Primăvara se formează așa numitul firn care e de fapt o formă de zăpadă recristalizată, cu o granulație similară zahărului. Aceasta se întărește pe timpul nopții și formează o placă pe care poți schia ca pe cea mai fină pârtie bătută de ratrac. În timpul zilei , când temperatura crește, firnul se înmoaie și capătă chiar consistența zahărului. Schiul pe această zăpadă e la fel de lejer și de plăcut. Dacă zăpada se înmoaie prea tare coborârea necesită o atenție specială și o tehnică mai elaborată, dar asta face parte, cum s-ar zice ,din pachetul de “servicii”. În orice caz schiul de primăvară e mai lejer și mai puțin expus pericolelor decât cel din timpul iernii. Așa zicând , am plecat într-o primăvară de la Bâlea la lacul Călțun, aflat sub vârful Negoiu.

Schi de primăvară în Munții Făgăraș
Schi de primăvară în Munții Făgăraș

Nici măcar n-a trebuit să luăm cabina căci șoseaua , Transfăgărășanul, era deschisa pâna la limita golului alpin. Ne-am urcat pe schiuri într-o dimineață de mai și am început ascensiunea , încercând să vânăm limbile de zăpadă în așa fel încât să nu trebuiască să ne dăm schiurile jos. Primăvara e o adevarată placere să urci printre petecele de vegetație ale căror culori explodează în această perioadă a anului. Secretul unei ascensiuni reușite e să ungi bine cu ceară pieile de focă în așa fel încit zăpada să nu adere la ele. Nu e nici o plăcere să pășești cu schiurile încarcate de zăpadă udă și grea purtând parcă papuci ortopedici. Nici nu ne gândim să ne oprim la lacul Bâlea, pe care îl lăsăm undeva jos , în vale. Ajunși în Șaua Doamnei ni se deschide o perspectivă deosebită atât în direcția de mers, spre vârful Negoiu cât și în partea opusă , spre Moldoveanu. Drumul taie pante abrupte și de aceea e bine că riscul de avalanșă să fie minim. La cea mai mica bănuială decizia corectă e cea de renunțare și de întoarcere din drum. Muntele te așteaptă, cu siguranță , și data viitoare … Dar chiar dacă avem tendința să-l însuflețim și să proiectăm asupra lui senzațiile și trăirile noastre, suntem de fapt singurii care decidem. Totul e în mintea noastră, în judecata și în inspirația noastră. Muntele poate fi calm și frumos sau ucigător, în funcție de cum îl facem noi să fie. Traseul spre lacul Călțun presupune traversarea pe curba de nivel pe sub vârfurile Paltinul și Lăița precum și ascensiunea unor culoare sau fețe abrupte cum ar fi cele din zona Turnului Paltinului și virfului Lăițel, pe o rută aproape similară cu cea care se parcurge pe timpul verii. Daca ai un pic de antrenament și experiență, drumul se poate parcurge în câteva ore. Ai timp deci să schiezi în căldările glaciare care se deschid de o parte și de alta a crestei. Schiurile trebuie ceruite cu atenție căci zăpada e din ce în ce mai udă pe măsură ce cobori și riști ca schiurile să nu alunece. Și nu vă temeți, ceara de pe schiuri nu se ia pe lipiciul pieilor de foca. Se pot face în acest fel coborâri pe diferențe de nivel chiar de 6-700 de metri. Iar dacă vremea e bună, așa cum am prins-o noi , poți face chiar și puțină plajă.

Schi de primăvară în Munții Făgăraș
Schi de primăvară în Munții Făgăraș

Nimic nu e mai plăcut decât să te așezi pe iarba groasă , printre brândușe , și să faci un mic picknic cu ce ai în desagă, sau chiar să tragi un pui de somn la soare. Iar apoi să urci muntele și să mai schiezi o tură. Un singur inconvenient: în circurile glaciare, zăpada reflectă căldura și lumina soarelui , vântul se întâmplă să nu bată deloc, așa că te afli ca sub o lupă imensă. Cantitatea de transpirație creste, deci atenție la deshidratare, la arsurile solare dar și la oftalmia provocată de lumina amplificată de zăpadă.De pe vârful Lăițel apare imaginea lacului Călțun , suspendat parcă deasupra golului și străjuit de vârfuri stâncoase. Pe malul Călțunului se află un refugiu montan, un fel de semicilindru de tablă așezat pe o fundație din bolovani. Înăuntru se poate dormi la grămadă pe niste priciuri largi. Acesta e un traseu umblat ceea ce înseamnă că în refugiu poate fi multă lume. Așa am pățit și noi, dar pâna la urmă ne-am înghesuit, pe jos și pe priciuri și a încăput toată lumea. A doua zi am pornit de dimineață spre vârful Negoiu. Acesta e unul dintre cele mai alpine vârfuri din România. Există două rute pentru ascensiune : cea prin Strunga Dracului care, așa cum îi spune și numele, e expusă la avalanșe și periculoasă. Acest traseu e nerecomandat chiar și pe timp de vară. Cealaltă variantă duce spre vârf prin Strunga Doamnei. Pe acesta l-am urmat și noi și am reușit să urcăm pe schiuri până aproape de vârf. Zăpada s-a terminat și am terminat ascensiunea cu schiurile în spate. Se spune că de pe vârfurile înalte din Făgăraș, în zilele cu o atmosferă foarte clară, se poate vedea Marea Neagră. N-am prins o asemenea zi dar vremea a fost unul dintre ultimele lucruri de care ne-am fi putut plânge. Ne-am intors la Bâlea pe același traseu. Chiar dacă schiul a fost bijuteria coroanei, cireașa de pe tort cum s-ar zice, o asemenea călătorie presupune trăiri care o întregesc și o împlinesc din toate punctele de vedere.

 

Schi de primăvară în Munții Făgăraș
Schi de primăvară în Munții Făgăraș

Ovidiu Pop

Lasă un comentariu

Snowfest
Scoala Romana de Ski
dannyungurracing
sacalatorim.ro.
© 2019 SKIPASS Magazine