Ravascletto- Italia, un (mic) tărâm de poveste dedicat schiului

Ravascletto- Italia, un (mic) tărâm de poveste dedicat schiului

Aflat la aproximativ 1200 de kilometri de Cluj Napoca , Ravascletto este o aşezare aflată în Nord-Estul Italiei, mai exact la poalele Muntelui Zoncolan. Face parte dintr-o serie de mici localităţi din Sud Tyrol care formează staţiunea Friuli-Venezia Giulia . Zonele de schi sunt accesibile din ambele părţi ale Muntelui Zoncolan iar pârtiile de schi insumează, doar cu plecarea din această localitate peste 28 de km.
Pachetele de schi , mai ales în aceată zonă , sunt majoritatea dedicate familiilor ( familie-friendly ). Sunt mai ieftine cu ceva decît cele din Austria, avînd din start în preţul negociat ski-passul, cursuri de ski pentru copii ,şi un lucru foarte avantajos – echipament de ski pentru toţi membrii familiei. De buna calitate, chiar de top aş putea spune, includerea echipamentului în preţ te scuteşte de un mare calvar şi de multe costuri suplimentare. Mai ales cind vorbim de copii. Parintii stiu ce spun .
Poţi să-ţi închipui de multe ori că există şansa să nu schiezi din lipsa zăpezii, sau din cauza vremii defavorabile dar niciodată nu mi-am închipui că nu o să pot schia din cauza zăpezii prea mari. Când am ajuns am constat că pârtiile sunt închise din cauza pericolului de avalanşă creat de volumul mare de zăpadă căzut atăt de brusc ( vorbim practic de trei zile în care a căzut aproape 4 metri ).

Strat de zapada de 4 metri
Strat de zapada de 4 metri

Totuşi a doua zi norocul ( sau zâna buna cum spune băiatul meu ) ne-a surâs şi după o noapte de lucru a ratracelor pe pârtie au fost deschise câteva pârtii. Urcarea din Ravascletto la pârtiile de schi se face cu o cabină de mare viteză (in care incap aprox 50 de persoane) iar de acolo sunt mai multe opţiuni , mare parte din pârtii fiind dotate cu transporturi pe cablu inaugurate de câţiva ani.

montagna inverno, Cabină de mare viteză (in care incap aprox 50 de persoane)
Cabină de mare viteză (in care incap aprox 50 de persoane)

Resortul de schi are pârtii pentru toate categoriile : de la piste pentru începători care pun prima dată piciorul pe schiuri până la pârtii negre şi roșii care sunt late şi suficient de lungi pentru aţi face genunchii să tremure cînd ajungi jos. Scaunele sunt noi şi rapide , skipas-ul pentru 6 zile fiind de 108 euro ( pentru copii cu vârsta de până la 8 ani este gratuit!!). Ideal este să vă negociaţi aceste abonamente cînd va luaţi pachetele de vacanţă pentru că ele se pot obţine mult mai ieftin astfel. O deosebita atentie se acorda incepatorilor, acestia beneficiind in mai multe locuri de pirtii special amenajate dotate cu benzi transportoare acoperite .

 

 

 

Montagna Inverno
Montagna Inverno

Există instructori pentru toate categoriile (chiar şi pentru aceia care cred că stăpânesc bine tehnica schiului sau snowbordului ) şi întotdeauna ai câte ceva de învăţat sau de corectat. Oamenii sunt binevoitori , pregătiţi iar aceste servicii , deasemenea, pot fi negociate în pachetul de bază. Pentru toată familia.

Joaca şi voia bună cred că este un slogan al acestei staţiuni
Joaca şi voia bună cred că este un slogan al acestei staţiuni

Restaurantele şi barurile de pe pârtii sunt primitoare, fiind renovate de curând,dar preţurile sunt pe măsură. Locurile de joacă pentru copii sunt pozitionate la baza pârtiilor, fiind dotate cu tor ce trebuie pentru distractia juniorilor. La amiază pe pârtii sunt o serie de programe speciale pentru cei mici, cu tombole, concursuri cu premii şi chiar mici competiţii sportive. Joaca şi voia bună cred că este un slogan al acestei staţiuni.
Ce să vă spun, una peste alta , a fost bine şi recomand cu căldură Italia. Nu ştiu dacă mai mult ca Austria. Cert este că fiecare loc are farmecul lui, povestea lui care face să fie mai atractiv mai interesant. Un lucru este sigur: ne-am simţit bine şi ne vom mai intoarce. ( parcă despre alte locuri unde am fost la schi nu am spus acelaşi lucru ? )

 

Alin Gelmărean

Lasă un comentariu

Snowfest
Scoala Romana de Ski
dannyungurracing
sacalatorim.ro.
© 2019 SKIPASS Magazine