De ce off-piste

De ce off-piste

N-am să mă pierd de la început în clasificări și în categorisiri. N-am să enumăr feluri și stiluri care de care mai specializate. Mă gîndesc să încerc să ajung la o esență. La descrierea unei trăiri. Ceea ce e greu, dacă nu chiar imposibil. Ar trebui să încep cu o expunere de motive : toată lumea, fără excepție, vrea să se destindă, să evadeze din “cotidian”. Schiul e fără îndoială o variantă, o modalitate. Dar, de fapt, evadarea din cotidian e scăparea, chiar și pentru o clipă, din hățișurile propriilor noastre minți, renunțarea la categorisiri și comparații și obținerea unei așa numite trăiri pure. Iar o trăire pură nu poate fi descrisă în cuvinte decît printr-o reflecsie palidă. Există multe căi pentru a obține așa ceva și, chiar dacă aș părea “neserios”, cred că schiul reprezintă una dintre ele. Alunecarea pe zăpadă, în mijlocul naturii, reprezintă pur și simplu o trăire pură. Adică acea trăire care te face să uiți de ține, să evadezi din cotidianul propriei minți prinse în vîltoarea preocupărilor de tot felul. Iar acel moment în care scapi și pe care nu-l poți descrie cu adevărat își pierde semnificația unui simplu moment conștientizat și devine ceea ce am putea numi un sentiment de libertate. Dar aceasta e un alt concept, o altă explicatie… și uite așa, în loc să ne invirtim în jurul cozii, cel mai bine ar fi pur și simplu să experimentam. Căci schiul necesită nu teorie, ci experimentare. În cele din urmă, cu răbdare, va veni și acea răsplată care nu poate fi descrisă în cuvinte și care astfel ne face liberi. Chiar și pentru un moment.Dar ce moment!

Foto: Radu Muntean
Foto: Radu Muntean

Rămîne să dăm la o parte cîteva straturi pe drumul spre obținerea trăirii perfecte. În primul rînd ieșirea din zona de confort: nu, iarna nu e un anotimp doar friguros și neplăcut care îți cere să stai la gura sobei. Farmecul unei zile însorite și geroase la munte n-are nevoie de nici o prezentare. Deci, ieșiți din casă!  Următorul pas ar fi dobîndirea tehnicii schiului. Asta se face doar pe pârtia de schi, special amenajată. Eu cred că schiul trebuie învățat devreme, în copilărie, dar niciodată nu e prea tîrziu. Dar, pentru a înțelege felul în care trebuie să te echilibrezi pe schiuri controlînd alunecarea în așa fel încît să faci ce vrei tu și nu ce vor schiurile, trebuie să exersezi pe pârtia bătută. Cînd simți bine cum e cu schiul, încearcă să ieși pe zăpada neîncepută. Renunță la confortul și siguranța pârtiei. N-o să fie ușor și asta mai ales pentru că zăpada e de multe feluri, consistența ei se poate schimba foarte repede iar reacțiile corecte și controlul vin doar odată cu practica. Cînd ieși de pe pârtia amenajată și intri în zăpada mare ai senzația că ai uitat totul, că parcă atunci înveți să schiezi. Te întorci pe pârtie, mai corectezi, mai încerci, mai întrebi …Iar la un moment dat o să meargă! Și o să te trezești că auzi din ce în ce mai vag muzica, vînzoleala și sunetul cablului peste role. O să ajungi, probabil, într-un loc în care toate astea vor dispărea iar locul lor va fi luat de paradisul peisajului de iarnă, pur și neatins. Copleșitor de diferit față de tot ce ai lăsat în urmă. O cu totul altă lume. Dacă simți asta e momentul să privești mai adânc. Te vei familiariza cu echipamnetul de tură care-ți permite să te deplasezi pe zăpada neîncepută și să urci singur muntele, fără telesacun sau teleschi. Vei uita de probleme, de vârtejurile minții și, în cele de urmă, de tine. Alunecînd prin zăpada proaspătă, într-o lume fascinantă și cu totul nouă, în fiecare clipă , vei avea sentimentul că ești una cu natura și mai mult decît atît: că ești chiar natura. Iar pentru a descrie această stare nu există cuvinte.
Toate astea fac parte parcă dintr-o “inițiere” iar eu pot părea neserios punînd în joc o miză atît de “ mică” și anume schiul. Dar pînă la urmă schiul e un cuvînt, un concept care descrie palid și schematic, la fel ca orice alt concept, trăirea unei clipe ce valorează cît o eternitate.

Off – piste e doar o indicație vagă. Pe drum ne vom întîlni cu tot felul de dificultăți: tehnica, efortul fizic, dobîndirea experienței cu multă transpirație, nu în ultimul rînd tentația lumii virtuale a netului și pericolul ca mai degrabă să activăm aici decît în realitate. Fără îndoială că media de specialitate și socializarea on-line, au o importantă valoare practică. Doar că schiul și tot ce ține de sentimentul de libertate despre care am vorbit mai sus, se poate experimenta doar prin trăire directă și nemijlocită.

Lasă un comentariu

Snowfest
Scoala Romana de Ski
dannyungurracing
sacalatorim.ro.
© 2019 SKIPASS Magazine