Cupa Mondiala de Schi Alpin, sezonul 2013-2014

Cupa Mondiala de Schi Alpin, sezonul 2013-2014

Cel de-al 48-lea sezon al Cupei Mondiale de Schi Alpin a început la data de 26 Octombrie 2013, în Sölden, Austria și s-a încheiat în 16 Martie 2014, cu finala din Lenzerheide, Elveția. Austria a câștigat titlul suprem și la fete și la băieți prin Marcel Hirscher și Anna Fenninger.

Marcel Hirscher câștigat Marele Glob de Cristal pentru a treia oară consecutiv, fiind primul bărbat care atinge această performanță, după Phil Mahre în 1983. Hirscher și-a asigurat titlul la mare luptă cu norvegianul Aksel Lund Svindal, care nu a concurat la slalom. Svindal a câștigat în schimb două globuri mici: la coborâre (a doua oară consecutiv) și slalom super-uriaș ( a treia oară consecutiv). Câștigătorul slalomului uriaș este Ted Ligety din Statele Unite. Ligety și Hirscher au avut același număr de puncte, dar Ligety a avut mai multe victorii ( 4, spre deosebire de cele două ala lui Hirscher).  Acesta a fost al doilea glob de cristal consecutiv la slalom uriaș al lui Ligety și al cincilea în carieră. Titlul la slalom a fost obținut de către Hirscher, care și l-a asigurat în ultima cursă a sezonului. Globul de cristal la combinată a fost luat de către Lightey și francezul Alexis Pinturault, care au câștigat fiecare câte un loc I si II în cele două curse ale sezonului.

Austriaca Anna Fenninger a ajuns pentru prima dată în fruntea clasamentului general al Cupei Mondiale de Schi Alpin. Austria nu a mai câștigat titlul absolut feminin din 2007 (adjudecat  de Nicole Hosp) și ultima dată cand Austria a luat ambele titluri, masculin și feminin,  a fost in 2002. Principala rivală a lui Fenninger, Maria Höfl-Riesch, reprezentanta Germaniei, a suferit o accidentare la cursa de coborâre de la Lenzerheide, accidentare care a încheiat sezonul schioarei. La sfârșitul sezonului, Höfl-Riesch și-a anunțat retragerea din activitate. Höfl-Riesch a câștigat, totuși, globul de cristal la coborâre. Elvețianca de doar 19 ani,  Lara Gut,  și-a adjudecat titlul  la slalom super-uriaș după ce a câștigat majoritatea curselor din acest sezon, 7, urmată de Mikaela  Shiffrin din Statele Unite cu 5 victorii. Locul întâi la slalom uriaș l-a obținut Anna Fenninger, care și l-a asigurat în ultima cursă. Tina Maze (Slovenia) nu a avut succesul din  sezonul precedent.  Ea a câștigat doar o cursă și a urcat de înca de 4 ori pe podium, încheind  sezonul  pe locul 4. Slovena  a declarat, dealtfel,  că marele ei obiectiv îl reprezintă Jocurile Olimpice de la Sochi, unde a reușit să câștige două medalii de aur, una la coborâre și alta la slalom uriaș. Tina Weirather (Liechtenstein) a avut de asemenea rezultate bune, dar a suferit o accidentare la antrenamentul de coborare la Sochi și a fost nevoită să se retragă, finalizând pe locul cinci. Marea absență a sezonului a fost cea a americancei  Lindsey Vonn, una dintre favoritele la câștigarea Marelui  Globului de Cristal la general, accidentată în 5 Februarie 2013.

Rezultate Cupa Mondiala 2013-2014 Fete
Rezultate Cupa Mondiala 2013-2014 Barbati
Rezultate Cupa Mondiala 2013-2014 Fete
Rezultate Cupa Mondiala 2013-2014 Fete

 

Adrian Nechita

Lasă un comentariu

Snowfest
Scoala Romana de Ski
dannyungurracing
sacalatorim.ro.
© 2019 SKIPASS Magazine