Articole din categoria: Info

Cavnic-Domeniul schiabil pentru familiile cu copii

Cavnic-Domeniul schiabil pentru familiile cu copii

Domeniul schiabil SuperSki de la Cavnic, judeţul Maramureş se află în administrarea familiei Poenaru, două generaţii (tată şi fiică). Am avut plăcerea să o cunosc pe Oana în 2015, când am început să scriu despre schi. Oamenii de la munte sunt puternici şi echilibraţi. Nu par deschişi de la prima vedere, dar ştiu să fie buni la suflet. Cred că pădurea şi muntele te învaţă să fii precaut şi să îţi dezvolţi încrederea de sine.

Cum spuneam, familia Poenar împreună cu copiii s-a înhămat la duce acest proiect foarte mare numit SuperSki Cavnic. Au îmbunătăţit, pe rând, locurile de cazare şi au creat altele noi pe pârtie şi în foarte apropiata vecinătate a pârtiilor.

Apoi, au lărgit suprafaţa de schi, au cumpărat tunuri de zăpadă, au refăcut instalaţia de urcare, şi, din 1 decembrie 2017 au şi telescaun pe roşia numită Roata 1. Telescaunul oferă variantă de urcare şi pentru porţiunea albastră a pârtiei Roata 5. A fost vorba, la acea vreme, de o investiţie de peste 300.000 de euro. Odată cu punerea în funcțiune a telescaunului, pârtia principală de coborâre a fost lărgită. 

Până în vârful pârtiei, după mai bine de jumătate, la terminarea traseului telescaunului, mai este o porțiune de roșie, pe o variantă de coborâre și una albastră pe partea stângă. Pe amblele, urcarea se face cu telescaunul. Și, tot la capătul telescaunului este amenajat, de două sezoane, un Apres-ski.

După cum se poate observa şi pe hartă, la Cavnic, găseşti porţiuni de pârtii de toate dificultăţile. Lungimea lor nu este una mare, însă acoperă aproape toate preferinţele de adrenalină.

Domeniul schiabil SuperSki Cavnic

Roata 1 -nivel mediu- 920m
Roata 2 -nivel uşor- 1030m
Rainer 1 (Roata 3) -nivel greu- 800m
Rainer 2 (Roata 4) -nivel greu -1000m
Pârtia Albastră -nivel mediu/uşor -2250m
Pârtia Albastră » Roata 2 -nivel uşor -160m
Rainer » Roata 1 – nivel easy- 140m

Diferenta de nivel 450m
Pârtiile „Roata” au o lungime cumulată de 6 km: un traseu pentru începători de 1,9 km, 2,3 km de pârtie cu dificultate medie şi o pistă de 2,1 km pentru avansaţi.

Pârtiile pornesc de la o altitudine de 950m până la 1260m cu o înclinare medie de 24%, din care pârtiile uşoare 14%, pârtiile medii 21% şi părtiile grele 33%.

Pârtiile sunt nivelate la standarde europene.
Roata 1 intră în funcţiune pentru minim 10 persoane, iar Roata 2 pentru minim 50 de persoane.

Porţiunile de pârtie neagră sunt deschise în timpul săptămânii, pe perioada vacaţelor, când se adună multă lume la Cavnic şi la sfârşit de săptămână.

Domneniul schiabil de la Cavnic, SuperSki este unul sigur pentru familiile cu copii. Hotelul şi restaurantulsunt situate pe pârtie, iar vilele în imediata apropiere. Toate instalaţiile de urcare sunt supravegheate, iar regula este simplă: niciun copil nu urcă singur pe telescaun. Şi, staţi liniştiţi, domeniul este îngrădit!

Pârtiile roșie şi albastră de la Cavnic, în special cele deservite de telescaun, m-au binedispus în fiecare an. Copilul meu a învăţat să schieze şi să se dea cu placa pe aceste pârtii. La ambele capete ne oprim, măcar o dată pe zi, la câte un ceai sau o ciocolată caldă. De doi ani există şi Gufo Bar, de unde poţi admira pădurea şi munţii din jur.

În ultimele două sezoane nu am mai simţit porţiuni cu gheaţă. Şi de asta, Cavnicul mă atrage. Gheţa, mai ales pe pârtiile din România mă sperie. Am trăit un accident pe o astfel de suprafaţă şi mă crispez, instinctiv.

”Dacă nu ar fi oamenii care să ne ajute să facem şi să păstrăm zăpada, pe pârtiile noastre, nu am mai fi atât de vizitaţi şi apreciaţi. Noi aici locuim, aici ne creştem copiii şi suntem prezenţi în fiecare zi, chiar şi vara. Pârtia trebuie îngrijită şi pe perioada verii. Priceperea, experienţa noastră şi lucrurile pe care le-am învăţat de la alţii, despre domeniile de schi, sunt aur curat”, îmi povestea Oana Poenar într-o după-amiază, la un ceai.

La Cavnic, cum dau gradele cu minus, cum se începe fabricarea zăpezii. Îmi place să-i spun acestui loc, Fabrica de zăpadă şi asta după ce am schiat în 2016, la SuperSki, în 13 martie, la 12 grade. În sezonul 2018-2019, instalaţiile de zăpadă artificială au fost mult îmbunătăţite şi înmulţite:), astfel încât zăpada poate fi produsă în cantitate mai mare într-un timp mai scurt.

Pârtia Rainer 1 şi 2 Superski Cavnic

Tarifele de skipass la SuperSki Cavnic

În ceea ce privește instalaţiile de cablu, la fiecare urcare cu telescaunul se rețin 2 puncte, față de 1 punct cât reține teleschiul. Tarifele pe oră și pe zile nu s-au modificat în fiecare an, iar ofertele de găzduire în complexul SuperSki Cavnic includ skipass pentru zi.

Şcoala de ski

Pe pârtia specială de începători se organizează, în fiecare sezon, cursuri ale şcolii de schi de schi SuperSki. Aveţi la dispoziţie mai mulţi instructori specializaţi pentru schi, placă sau ambele. Printre ei sunt şi premianţi la competiţii internaţionale, dar şi dascăli talentaţi într-ale schiului. În cazul grupurilor de elevi, pentru a oferi calitate, se lucrează pe ateliere, în funcţie de nivelul copiilor (începători, intermediari sau avansaţi), iar capacitatea maximă a unui atelier este de 8 copii//oră.

Cazarea la SuperSki

Singurul inconvenient, la Cavnic, este parcarea ce devine neîncăpătoare în zilele aglomerate ale sfârşitului de săptămână. Parcarea, restaurantul şi locurile de cazare sunt situate la baza domeniului. Variantele de cazare sunt pentru toate posibilităţle. Cele mai ieftine locuri sunt în vile, la aproximativ 200 de metri de hotel, Hotelul Superski cu camere renovate şi mobilate cu corpuri din lemn masiv, cu saună şi sală de sport şi Mountain Apartments Superski cazare de lux, ideală pentru familii.

România are 4 pârtii omologate internațional și 2 baze sportive pentru schi fond și biatlon

România are 4 pârtii omologate internațional și 2 baze sportive pentru schi fond și biatlon

În România există câteva pârtii omologate internațional. Poiana Brașov, Predeal, Azuga și Sinaia  sunt cele care dețin această certificare internațională. Aceste domenii pot organiza competiții naționale și internaționale de schi alpin și snowboard. „Mai trebuie să facem precizarea că domeniul schiabil (respectiv pârtiile) aparțin comunităților și se află, deci, în grija administrațiilor locale. Federația pune… Continue Reading

Noi investiții la Buscat Ski Resort

Noi investiții la Buscat Ski Resort

Buscat Ski Resort declară sezon deschis cu 3 pârtii dedicate atât începătorilor cât și adevăraților profesioniști în ale skiurilor și plăcii de snowboard. În acest an noutățile de la Buscat nu sunt de ratat. Instalațiile de zăpadă artificială au fost modernizate pentru a facilita dotarea pârtiilor și pentru a crea condiții excelente de ski chiar… Continue Reading

Unde se schiază în perioada 14-16 decembrie

Unde se schiază în perioada 14-16 decembrie

În acest weekend pârtiile vor fi deschise la Muntele Mic. În prezent, stratul de zăpadă măsoară aproximativ 30 centimetri. Programul de funcționare va fi cuprins între orele 9:30 și 17:00. Prețul  abonamentului este de 70 RON / ZI. Nocturna va funcționa de Vineri până Sâmbătă.  Pârtia Rarău din Câmpulung Moldovenesc va beneficia din acest weekend  de telegondola,… Continue Reading

Finanțarea pentru Domeniul Schiabil Bâlea a fost retrasă

Finanțarea pentru Domeniul Schiabil Bâlea a fost retrasă

Consiliul Județean Sibiu a decis în ședința  de la finele lunii octombrie să retragă sumele alocate pentru Domeniul Schiabil Bâlea. Banii au fost alocați la începutul anului 2018 de la bugetul județului Sibiu pentru sustinerea proiectului “200 de zile de zăpadă pe an – Dezvoltare durabilă în masivul Făgăraş” care prevedea amenajarea a peste 150 km… Continue Reading

Prima coborâre din acest sezon la Predeal

Prima coborâre din acest sezon la Predeal

Chiar dacă oficial sezonul nu s-a deschis, iubitorii de alb și-au luat echipamentul la purtător și au făcut primele linii pe pârtie. La Predeal a nins, s-a așezat un strat de aproximativ 20 centimetri, dar din păcate, temperaturile nu se vor menține scăzute. Următoarea ninsoare este așteptată spre sfârșitul săptămânii, când s-a anunțat din nou… Continue Reading

Deși nu a funcționat nici două săptămâni, pârtia de la Bistrița continuă să înghită bani

Deși nu a funcționat nici două săptămâni, pârtia de la Bistrița continuă să înghită bani

Primăria Bistrița continuă să aloce bani pentru pârtia de schi „Cocoș” din complexul Wonderland care a funcționat doar zece zile în ultimele două sezoane! O sumă de 180.000 de lei a fost alocată de urgență de consilieri municipali în ultima ședință a consiliului local pentru realizarea unui studiu geotehnic care să dea o soluție tehnică… Continue Reading

Mihăiță Papară singurul sportiv român care participă la Jocurile Paralimpice

Mihăiță Papară singurul sportiv român care participă la Jocurile Paralimpice

La două săptămâni după încheierea Jocurilor Olimpice 2018, oraşul sud-coreean PyeongChang va găzdui, începând de azi, 9 martie şi până în 18 martie, cea de-a 12-a ediţie a Jocurilor Paralimpice, care va reuni 49 de naţiuni, cu excepţia Rusiei, dar cu Coreea de Nord, aflată la prima sa participare. 570 de sportivi cu handicap se vor lupta… Continue Reading

Scoala Romana de Ski
dannyungurracing
sacalatorim.ro.
© 2019 SKIPASS Magazine