Articole din categoria: Povești

Ioan Valeriu Achiriloaie: „Mă opresc aici. Rămân, însă, în schi, alături de Ania Caill. Voi fi exact omul pe care eu nu l-am avut niciodată.”

Ioan Valeriu Achiriloaie: „Mă opresc aici. Rămân, însă, în schi, alături de Ania Caill. Voi fi exact omul pe care eu nu l-am avut niciodată.”

Ioan Valeriu Achiriloaie se retrage din sportul de performanță. Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Skipass Magazine, el a vorbit despre motivele pentru a luat acestă decizie, dar și despre planurile de viitor. Schiorul brașovean își va dedica de acum timpul și experiența acumulată pentru a o ajuta pe Ania Caill,  reprezentanta  României la Campionatele Mondial de Schi Alpin, în Cupa Mondială  și în Cupa Europei în sezonul 2019-2020.

sursa: Facebook / Ioan Valeriu Achiriloaie

Ioan Valeriu Achiriloaie: Luna trecută am avut o postare în care am anunțat că voi continua. Între timp, cum se spune la noi, s-a schimbat schimbarea și mă opresc din sportul de performanță, dar o să rămân în fenomen ca să ajut un proiect în care eu cred. Vreau să lupt pentru asta. Nu am renunțat la ideea de a ajuta schiul din România sau anumite entități din schiul din România care consider eu că merită și vreau să continui pe partea asta.

SkiPass Magazine: Cu alte cuvinte vei fi omul din spatele Anei Caill.

Asta voi face. Voi fi exact omul pe care nu l-am avut eu niciodată. Voi omul pe care nici Ania poate nu l-a avut sau cel puțin în ultimii ani nu l-a avut niciodată. Nu o să fiu antrenor în adevăratul sens al cuvântului. Mai degrabă, poate, manager, decât antrenor.

Sau vei fi chiar mai mult decât un manager.

Se poate spune ca da. Cineva care să îi organizeze tot ce înseamnă antrenamente cu echipa X, Y, Z, hotelurile, cazările, toată logistica ce ține de a ajunge la un concurs, de a pleca de acolo, logistica unui antrenament. Exact tot la ce nu trebuie să se gândească un sportiv. Asta a fost slujba mea în ultimii ani.

sursa: Facebook / Ania Caill

Deci voi face exact ce am făcut, doar că fără să mai concurez eu efectiv. Și o văd ca pe un lucru bun pentru că am reușit să fac niște parteneriate pe care unele entități din România nu au reușit să le facă nici când i-am rugat, nici la nivel înalt. Sunt convins că o să găsesc o formulă care o să o ajute pe Ania să crească și exact asta este gândirea mea. Pentru că, decât să continui schiul, să bag bani în continuare de la mine chiar să alergăm după doi iepuri și să nu prindem niciunul, mai bine alergăm amândoi după același iepure și iese așa mai bine. Acesta ar fi al doilea motiv.

Principalul motiv pentru care am decis să mă retrag este că, din anumite motive,  nu am mai avut nicio motivație să mă duc la antrenamente, să fac aceste lucruri pentru mine. Prefer să o ajut pe ea și să construim ceva mai puternic împreună, decât să mergem singuri.

Să renunți la schi nu este așa ușor și sunt multe motive pentru care o faci. Care sunt acelea?

Ioan Valeriu Achiriloaie: Nu are sens sa vorbim acum despre chestiuni negative din trecut. Consider acest moment ca pe un nou start al carierei mele, sau, mai degrabă, un start într-o nouă carieră. Într-adevăr, la un moment dat am rămas singur pe drumul meu, fără oameni care să mă ajute. Și mai este un alt aspect de care sunt foarte dezamăgit: oamenii din fenomenul de schi din România. Au fost unii care nu au înțeles mesajul meu și care au luat în râs eforturile mele. Să nu vă mirați dacă schiul alpin din România nu o să crească prea curând.

În momentul acesta avem o speranță, avem un exponent al schiului alpin din România. Este vorba de Ania Caill. Care este targetul, cum vezi tu viitoarele sezoane? Zicea Ania că ar dori să ajungă în primii 20 în etapele din Cupa Europei. De asemenea, face și un program restrâns în Cupa Mondială.

Ioan Valeriu Achiriloaie: O să vedem. Voi analiza tot ce este de analizat. Ideea este că, din punctul meu de vedere, eu cu Ania suntem două extreme. Ania trebuie să știe și eu trebuie să îi arăt că ea nu mai are probleme. Ea are antrenamentul, echipa care trebuie lângă ea, setup-ul care trebuie pentru a se putea gândi numai la schi. Dacă Ania are lucrurile acestea puse în ordine, va fi relaxată și va avea rezultate și mai bune. Este ca la noi în dulapuri. La mine în dulap poate să stea totul vraiște că pe mine nu mă deranjează. La Ania trebuie să stea totul pus perfect, împachetat, și atunci este în regulă. Încerc să îi aranjez dulapul.

Obiectivul pe care mi-l doresc și eu este ca ea să fie în primii 20 la etape de Cupă Europeană. Apoi, să ne apropiem cât mai tare de primul timp în Cupa Mondială. Ca loc, știți, depinde de la etapă la etapă și nu aș putea să vă spun. Și, în general, cel mai important pentru mine este să îi creez ei starea de confort, încrederea de care are nevoie și să ia startul în cursă fără nicio teamă, fără nicio frică știind că e pregătită. Pentru mine, de fapt, acesta este primul obiectiv. După aceea, rezutatele vor veni. Vreau să lucrăm împreună ca ea să ajungă de cât mai multe ori posibil, jos la sosire, fericită de cum a schiat. După aceea, vom vedea rezultatele.

A consemnat, Andrei Huțanu

EXCLUSIVITATE: Ania Caill după Coborârea de la Val di Fassa: „Sunt extrem de bucuroasă!”

EXCLUSIVITATE: Ania Caill după Coborârea de la Val di Fassa: „Sunt extrem de bucuroasă!”

Reprezentanta României în probele de viteză din Cupa Europei la Schi Alpin, Ania Caill, s-a clasat vineri pe locul locul 30 în proba de Coborâre din Val di Fassa, la 3,37 secunde față de câștigătoarea Nadia Delago. Ania ne-a acordat în exclusivitate următoarele declarații:   Skipass Magazine: Felicitări, Ania! Cum te simți după această reușită,… Continue Reading

Ski Lovestory. Povestea de iubire dintre olimpicii României.

Ski Lovestory. Povestea de iubire dintre olimpicii României.

Ania Monica Cail și Ioan Valeriu Achiriloaie, doi sportivi care reprezintă România la Jocurile Olimpice de Iarnă, Cupa Mondială sau Campionatele Mondiale de Schi Alpin formează din acest an un cuplu. I-am întâlnit într-o după-amiază relaxată înainte de startul sezonului competițional și am aflat multe despre viața lor între competiții, antrenamente și puținele clipe petrecute împreună.… Continue Reading

Ania Caill: sezonul acesta voi concura in Cupa Europei.

Ania Caill: sezonul acesta voi concura in Cupa Europei.

Ania Monica Caill, schioarea care reprezintă România în marile competiții internaționale, împlinește astăzi, 24.10.2018, 23 de ani. După un stagiu de pregătire în Chile și un loc secund la Super G în Circuitul Sud-American, Ania Caill își propune în acest sezon să concureze în Cupa Europei și, bineînțeles, să participe la Campionatele Mondiale de Schi… Continue Reading

Viu și nevătămat

Viu și nevătămat

A trecut o vreme de când am comunicat cu oamenii care îmi urmăresc cariera sportivă. Prieteni, fani și hateri de asemenea. Nu am postat din aprilie, nici măcar pe Facebook și Instagram. Am avut motiv să nu o fac, dar asta nu înseamnă că a fost corect față de dumneavoastră. Astăzi am văzut un comment… Continue Reading

Interviu: Cristi Mazarache, vicepreședinte al Școlii Române de Schi

Interviu: Cristi Mazarache, vicepreședinte al Școlii Române de Schi

Cristi, spune-ne, te rog, ce este, mai exact, Școala Romană de Schi? Școala Romană de Schi este un concept național, unitar, elaborat de Asociația Natională a Școlilor de Schi din România (ANSSR) și Asociația Natională a Monitorilor de Schi din România (ANMSR), ce are ca scop oficializarea sistemului metodic comun pentru predarea tehnicii schiului alpin,… Continue Reading

Ania Caill: “Era foarte important pentru mine să concurez sub culorile mamei”.

Ania Caill: “Era foarte important pentru mine să concurez sub culorile mamei”.

Speranța schiului feminin românesc se numește Ania Caill. Născută în 24 octombrie 1995 în Franța, țară în care mama sa, româncă, emigrase în vremea comunismului, Ania s-a îndrăgostit de schi încă de mică. A fost campioană a Franței la junioare, dar, la 16 ani, în 2012, alege să concureze pentru țara mamei sale. Abia trecută… Continue Reading

Ioan Valeriu Achiriloaie: vreau să intru în top 30!

Ioan Valeriu Achiriloaie: vreau să intru în top 30!

România are în acest moment patru sportivi calificați  la probele de schi alpin din cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă ce se vor desfășura în februarie, la Pyeonchang, în Coreea de Sud. La băieți, Ioan Valeriu Achiriloaie va aborda probele de viteză, iar Alexandru Barbu pe cele tehnice, în timp ce la fete Ania Caill va concura… Continue Reading

Scoala Romana de Ski
dannyungurracing
sacalatorim.ro.
© 2019 SKIPASS Magazine