Achiriloaie nu mai merge la Jocurile Olimpice. Cum gestionează România această situație

Achiriloaie nu mai merge la Jocurile Olimpice. Cum gestionează România această situație

Schiorul Ioan Valeriu Achiriloaie, de la Corona Brașov, nu va mai reprezenta România la Jocurile Olimpice de Iarnă din acest an. Întrecerea se va desfășura în perioada 9-25 februarie, la la Pyeongchang, în Coreea de Sud.
Sportivul a aflat vestea în cursul zilei de vineri. “De dimineață am fost sunat de la Federația Română de Schi și Biatlon și mi s-a spus că marți, pe 30 ianuarie, trebuie să fiu prezent la Izvorani ca să primesc echipamentul, iar a doua zi să plec spre Coreea de Sud. Pe urmă, la câteva ore, am fost sunat de la TVR și de la Libertatea, ca să le dau o reacție vis-à-vis de faptul că nu voi mai participa la Jocurile Olimpice. Am rămas blocat. Nu știam ce să le zic. Nu credeam, de fapt. Le-am spus că eu sunt chemat la Izvorani, pentru a participa la prezentarea lotului. Imediat m-am interesat și au avut dreptate. L-am sunat pe domnul Mihoc, președintele FRSB, nu știa nimic. Însă lucrurile au fost clare. Cei care au decis nu au fost românii, ci oamenii de la Comitetul Internațional Olimpic”, spune Achiriloaie.
El anunță, însă, că nu se va retrage în urma acestui incident și recunoaște că regulamentul a fost respectat. “Eu am citit care sunt condițiile pentru calificare și știam că România nu poate merge cu mai mult de doi sportivi. Dar credeam că se poate să merg eu la probele de viteză, apoi să vin acasă și să meargă Barbu în locul meu în satul olimpic ca să participle la probele tehnice. Nu se poate, însă. Acum nu e grav că nu merge Achiriloaie la Jocurile Olimpice. Situația este gravă pentru România, fiindcă noi putem fi în țara mai mulți schiori buni, de același nivel, așa cum sunt eu cu Barbu acum, dar nu putem forma o echipă redutabilă, care să meargă la Jocurile Olimpice. Practic, acum, nu mai contează pentru țara noastră dacă are sportivi calificați sau nu. Dacă ai sportivi calificați, nu te poți duce cu mai mult de doi sportivi, un băiat și o față, iar dacă nu ai nici un sportiv calificat, poți trimite doi sportivi, un băiat și o față, pe locurile de natiune”, explică brașoveanul.
Situația e gravă. Practic, Comitetul Internațional Olimpic a bătut cuiele sicriului în care stă așezat schiul alpin românesc de mai mulți ani. Nu se vede nici o schimbare. Nu a crescut numărul de sportivi de la baza piramidei, nu au apărut cluburi sportive la care schiorii să beneficieze de condiții bune de pregătire. În schimb, am avut parte de scandaluri.
Imediat după aflarea vestii că Achiriloaie va rămâne acasă, în mediul online s-au căutat vinovați. S-a aruncat cu noroi în CIO și FIS, s-au zis lucruri urâte despre Federația Romană de Schi și Biatlon, dar nu s-a spus nimic constructiv. Mingea este în terenul românilor, la Federația noastră, la COSR, condus de către un brașovean, la MTS, condus până de curând de către un brașovean, și la autoritățile locale.
România are o reală problemă. Degeaba ar crește schiori dacă nu îi poate duce la Jocurile Olimpice, visul oricărui sportiv din lumea asta. Practic, te iubește cea mai frumoasă fată din oraș, dar nu poți s-o duci la altar pentru că ești prea sărac și nu te vrea tatăl ei! Cât se poate de frustrant. Rezolvarea acestei probleme se poate face numai din România. Degeaba se fac pârtii dacă nu avem schiori de performanță. Schiul alpin, ciclismul și maratonul sunt sporturile care pot fi folosite cel mai ușor ca mijloc de promovare pentru destinații turistice.
Debarcarea lui Achiriloaie din avionul de Coreea mai naște însă o discuție. Dana Caill, mama Aniei Caill, a ajuns la cuțite cu cei din FRSB pentru că a cerut 80.000 de euro pentru pregătirea schioarei care va reprezenta România la Jocurile Olimpice. Sigur că nu i s-au dat. Și nu i s-ar fi dat nici dacă venea cu Alberto Tomba ca propunere de antrenor. Nu sunt atât de mulți bani în schiul românesc pentru un singur sportiv, indiferent de rezultate pe care le are. Și Edit Miklos a cerut aceeași sumă și nu i s-a dat nici măcar jumătate. Discuția e lungă, însă e clar ca lumina zilei că acum vor fi voci care vor spune că FRSB ar fi trebuit să direcționeze banii lui Achiriloaie către Caill. Poți să nu le dai dreptate?
Gândiți-vă că 80.000 de euro nu reprezintă nimic în comparație cu milioanele de euro cheltuite de autoritățile locale pentru sporturile de echipe ce activează în competiții pline de anonimat. 80.000 de euro este salariul anual al unei handbaliste de la o echipă fără pretenții la titlul național. 80.000 de euro este salariul anual al unui fotbalist care semnează cu Steaua, dar joacă la echipa a doua, din Liga a 3-a. 80.000 de euro este însă prea mult pentru orice schior din România.
Achiriloaie, la fel ca Raluca Ciocănel, trebuia să meargă la Jocurile Olimpice și pentru că știe să se vândă. Nu e un vreo vedetă a sportului românesc, dar a reușit să readucă într-o oarecare lumină schiul alpin și să adune în jurul său câțiva sponsori importanți, pe care nu-i mai vezi prin alte locuri decât la tenis de câmp. E clar că tipul ăsta de om nu doar că trebuie susținut, dar trebuie și exploatat mai ales de către o țară care de multă vreme își găsește eroii doar în sport.

2 comentarii la Achiriloaie nu mai merge la Jocurile Olimpice. Cum gestionează România această situație

  1. Nu inteleg de ce il laudati atat pe acest individ. Rezultatele vorbesc. Uitati va pe lista de rezultate. Ultimul sau penultimul loc la toate concursurile de anul acesta. In loc de rezultate el ne ofera interviuri si conferinte de presa in care se lauda singur ca e mare schior. Dar pe partie e zero. Repet, vedeti rezultatele. L ati auzit vreodata spunand ceva de rezultate? Tot timpul el s a laudat cu ce va face pe viitor, dar niciodata nu a avut un rezultat notabil. Priviti rezultatele sale din concursuri. Nu e de ajuns sa participi la niste concursuri importante, sa iei ultimul loc si sa te lauzi ca ce mare schior esti tu. Interesant este ca a reusit sa prosteasca si sa minta mai multi sponsori ca ce mare scula este el. Dar uite ca pana la urma rezultatele vorbesc. Barbu are rezultate mult mai bune si nu cred ca l ati vazut vreodata laudandu se prin presa sau pe facebook. Uitati va tot la rezultate. De departe este mai bun decat Achiriloaie. Era normal ca el sa ne reprezinte la Olimpiada. Dar Achiriloaie a facut lumea sa creada ca el este minunea schiului romanesc. Repet, vedeti rezultatele. Doar ultimul sau penultimul loc la concursurile importante. Si inca ceva. Ca sa prosteasca sponsorii individul participa din cand in cand la concursuri de amatori, de juniori sau de categoria a treia unde reuseste cate un loc 10-20. Dar daca va uitati la participanti sunt amatori sau copii. Si Achiriloaie fara nici o rusine sau jena prezinta aceste concursuri sponsorilor ca pe niste mari realizari. S a dovedit insa ca minciuna si impostura ies in final la suprafata.
    Va propun sa l urmariti pe Alexandru Barbu, si veti vedea un sportiv adevarat, care nu sta toata ziua sa dea interviuri unor dudui care habar n au de schi si care iau de bun tot ce zice Achiriloaie. Poate si acestea isi vor da seama cat de penibile sunt ca s au lasat amagite si prostite de marele schior Achiriloaie. Mare- dar fara rezultate, doar minciuni si ultimele locuri.

    • Aveti dreptate intr-o oarecere masura, dar sa va explic cum functioneaza schiul romanesc, inainte sa aruncati cu noroi in acesti sportivi! Pregatirea pentru aceste calificari incepe cu 4 ani inainte, in care ai nevoie, pe langa echipament in fiecare an sau la 2 ani, daca vrei sa tii pasul, ai nevoie de pregatire fizica, de pregatire pe zapada, evident pe ghetarii din Europa, de participare la curse, de materiale pt intretinerea schiurilor,fanioane, aparatura pt montat si cronometrat, de medicatie si refacere plus antrenor si o masina cu care sa te deplasezi. Daca faci un calcul pe an suma s- ar putea sa te orbeasca si daca nu esti intr-un program olimpic, trebuie sa faci singur rost de acesti bani sa te califici, sa dovedesti ca ai valoare si apoi vine si FRSB si COR sa te finanteze, dar pana acolo trebuie sa-ti atragi sponsori, si sa te descurci altfel. Raluca Ciocanel a avut intr-un sezon 51 de starturi in campionatul international pana sa intre in atentie si anul acesta sa primeasca finantare pentru ultimele 6 luni de pregatire. Deci intai s-a calificat cu bani proprii, ai clubului, ai sponsorilor, unde mai pui antrenorul care a umblat cu ea toata Europa si si-a pus la bataie masina personala??? Da, s-a calificat la o singura proba si nu a fost suficient, iar la Sochi acum 4 ani pe langa cele 2 locuri alocate s-au mai primit 2, ceea ce acum nu s-a mai intamplat si merg cei care au puncte la mai multe probe, ceea ce inseamna automat ca esti mai bine clasat. Haideti sa vedem si efortul din spatele acestor sportivi, pt ca chiar si ultimul, ca sa ajungi sa te dai la coborare in WC nu e putin lucru si am explicat ce implica si de ce conditie fizica si psihica ai nevoie!

Lasă un comentariu

Snowfest
Scoala Romana de Ski
dannyungurracing
sacalatorim.ro.
© 2019 SKIPASS Magazine